top of page
Skribentens bildErica

En dryck värdig en Kung

Uppdaterat: 30 dec. 2023

Sedan urminnes tid så har människan älskat honung för dess många olika användningsområden,

den äldsta referens till biodling som vi hittat kommer från en relief i Egypten daterad 2400 f.Kr. Biodling kom till Sverige med de första munkarna i Cisterciensorden som grundade bland annat Alvastra kloster år 1143. Kyrkan hade ett stort intresse av biodling, både för den dyrbara honungens egenskaper men främst för bivaxets skull, då detta användes för att skapa ljus innan vaxet som vi använder idag blev populärt. Innan biodlingen spred sig till Norden, så var våra förfäder tvungna att söka i skogen efter vildhonung, och för dom så var honung lika dyrbart som guld och värt att döda för.

Det är med detta historiska preludium i åtanke som vi mer ingående kan förstå den plats mjödet en gång hade i vårt samhälle och i vår kultur, en dyrbar lyxvara som bara de framgångsrika kunde unna sig ofta och andra bara drömde om.

Det finns en viktig detalj när man dricker mjöd som bra att veta. När du ska smaka ett mjöd så gör du INTE som med vin, dvs lukta först och smaka sedan, med mjöd så gör du det motsatta, smaka först och lukta sedan. En liten detalj som är mycket viktigt för att få ut så mycket som möjligt av upplevelsen, då mjödets smak och lukt skiljer sig otroligt mycket från varandra. Det här gör att smakupplevelsen ändras med doften, och inte alltid på ett angenämt vis då den fermenterade honungen lätt tar över. Detta är extra viktigt med de torra mjöderna, då många av de mer komplexa smakerna annars lätt kan försvinna i smakprocessen.


Vid mitt första intryck av Jarls Brew så möts jag omedelbart av en sötma mot tungan med små undertoner av fläderns blommighet, smaken rör sig sedan mot en svag nyans av syren. Detta trots att det inte är kryddat med vare sig fläder eller syren, men det visar mer på hur honungen kan ge sken av andra smaker. När jag först andas in mjödets doft så finns det en lätt besk underton, likt ängsklöver och kungsmynta, så lätt att jag nästan inte uppfattade den. När mjödet sen dansar runt i munnen så kommer en parad av subtila smaker som snabbt byter av varandra, såsom hallon, lind, björksav, och en aning mandel i undertonen, men denna upplevelse är personlig och en av de saker som fascinerar mig med mjödets magi är att alla känner olika. Detta fenomen har gett upphov till många glada och intensiva dissektioner i Mjöd Nörds kretsar.

Jag skall inte sticka under stol med att jag tycker att detta mjöd är fantastiskt och att det besitter ett nästan oändligt djup som leder som sagt till flera olika upptäckter beroende på situation och person. Mjödet har både en friskhet och beska, men mest av allt så har det en genomträngande sötma och passar bra till ostbricka, som ett exklusivt dessertmjöd, och varför inte till en saftig mandelkaka eller en smakrik pekannötspaj?


Jarls Brew, som så många andra mjöd, för mina tankar till ett citat ur ”Grímnismál”, sången om Grimner från ”Den Poetiska Eddan” av Snorri Sturlasson:

Heidrun heter geten som på hallen står och gnager på Lärads grenar; ett kar skall hon fylla med det klara mjödet, den drycken skall aldrig avta. Heiðrún heitir geit, er stendr höllu á ok bítr af Læraðs limum; skapker fylla hon skal ins skíra mjaðar; kná-at sú veig vanask.

Att mjöd ansetts vara gudarnas dryck har vi vetat länge, men denna dikt ger mer tyngd åt både historian och mytologin kring mjöd, samt att mjödet setts som den mest prisade av alla drycker. Så vad utmärker de nordiska mjödsorterna? De äldsta recepten vi har kvar i Norden föreskriver en blandning av en del honung mot fem delar vatten (så dyrbar och sällsynt var honung), extra smak och sötma kommer ofta från frukt och bärsaft (ex. lingon, blåbär, svartvinbär mm). Jarls Brew är bryggd med bilden av praktfulla salar och legendariska rikedomar i åtanke, och är därmed ett exklusivare mjöd gjort på hälften honung och hälften vatten, honungen kommer primärt från hallonblomster, vitklöver och lindblom. Resultatet är en sötare, fylligare och smakrikare dryck, en dryck värdig en rik och mäktig Jarl.


Jarls Brew är ett av tre mjöd skapade av Grimfrost som bland annat säljer historiskt inspirerade accessoarer från vikingatiden. 2017 så tog Jarls Brew har hem guld i kategorin ”traditionellt sött mjöd” och ”importerat mjöd” under Mazer Cup, som är världens största mjödtävling!

Detta är förstås mina egna observationer och jag både uppmanar och välkomnar er att utforska, samt att göra era egna upptäckter.


Jag lämnar er med denna sång om Jarlens gunst och största skapelse...




Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page