I det gamla sagorna berättas det, att i Asgård så levde en kvinna vid namn Idun, vars namn betyder ”den som föryngrar”. Idun var dotter till Ivalde, dvärgarnas furste, och hustru till skaldekonstens gud Brage. Det var Idun som vårdade fruktträdgårdarna och odlade där de gyllene äpplen som gav asagudarna förnyad ungdom och hälsa. Utan dessa skulle asarna snabbt åldras, och med det även få alla de krämpor, sjukdomar och kraftlöshet som hör därtill. Detta är skälet till att Idun aldrig självmant lämnade Asgård, för hennes kunnande och hennes konst var alltför värdefull för att förloras.
Mjöderiet Snoremark bildades 2010 som ett enkelt garage projekt på en gammal svinfarm, och det har sedan dess vuxit till en av de största mjöderierna i Danmark.
De förtjänar helt klart en egen krönika, och som tur är så finns det massor att läsa om dom på deras hemsida.
Ägarna på Snoremark har sin egen frukt-trädgård med äppelträd, där dom även håller bin. Deras mjöd görs utan något tillsatt vatten, dom jäser i stället honungen tillsammans med ren äppelmust. Något som gör att deras mjöd har en alldeles egen särskild smak profil
Æblemjød med Humle är precis vad det låter som ett humlekryddat mjöd. Humle är en växt som flitigt används i ölbryggning, men som tjänar lika väl vid mjödtillverkning. Bara för att mjöd är baserat på fermenterad honung i stället för malt, så hindrar detta oss inte från att använda humle och andra roliga växter, för att smaksätta mjöd också.
En känsla av sommaren är det första som slår mig när jag möts av mjödets lätta sötma, för att sen följas av en vag beska när humlen blandar sig med äpplets söta toner. Detta avslutas med en frisk syrlig smak som förstärker äpplets kraftiga arom ännu en gång.
--- Doften liknar en torr cider och smakupplevelsen som Æblemjød ger har mycket gemensamt med cider, fast med ett mycket större djup och kraftighet. Honungens sötma följs tätt av myriad av äpple-toner där både sötman och syran, som påminner om citron-zest, träder fram. Detta tillsammans med den långa eftersmaken som för tankarna till ett lent äppelbrännvin.
Oftast så dricker jag mjöd rums tempererat, men många mjödsorter presenter spännande nya smaker om de serveras uppvärmda eller kylda, och när jag har ett äppel-mjöd måste jag självklart prova alla varianter.
- Æblemjød går absolut att värma, men i min mening blir det dessvärre lite tunt. Smaken blir syrligare utan några fler framträdande nyanser, vilket jag tror beror på att Æblemjød, trots sötman, är ett ganska torrjäst mjöd, alltså att sockret i honungen jäst bort, och kvar finns bara den rena äppelsötman. Mjödet saknar dessvärre den sötman och de kryddor som skulle behövts för att bära upp dryckens olika smaker när det värmts upp.
- Æblemjød med Humle är ett väldigt intressant mjöd och det blir än intressantare när det serveras kylt. Kylan gör att både sötman och syrligheten från äpplen framträder tydligare. Det är en trevlig söt-syrlig smak, med en anstrykning av en lätt beska som passar mycket bra till både kryddig- och tex kinesisk mat från Kanton regionen.
Det faktum att allt mjöd från Snoremark är gjort med äppelmust i stället för vatten (som tex. Bears Feast från Grimfrost är jäst med råsaft från blåbär), ska verkligen inte underskattas. Äppelkaraktären i mjödet är tydlig i alla lägen samtidigt som humlen tillför en svag beska och den torrjästa honungen ger mjödet en bredare smakprofil.
Föga förvånande så passar det här mjödet mycket bra till mat och för omväxlings skull så ska jag kalasa på en grill-bricka för att ge mjödet en så bred smak-variation som möjlighet.
- Kryddig tomatsoppa (förrätt): Tomater bär på sin egen sötma och dessa blandade med vitlök ger soppan ett extra sting. En vällagad tomatsoppa är en förträfflig förrätt som retar aptiten. Sötman i mjödet drar fram de söta tonerna i tomaterna, men drar även fram kryddigheten från vitlöken. Allting smakar mer, varje sked blir till en fest tillsammans med mjödet.
- Vitlöks marinerade champinjoner: En så klassisk ingrediens som svamp på grillen får en starkare och mer framträdande smak av mjödet, vitlöken och örterna blir mycket mer framträdande och tydligare i sina nyanser.
- Grillade grönsaker och rotfrukter: Grillen ger dessa en krispig och söt upplevelse och tillsammans med mjödet så framträder en lätt syrlighet som ger grön- & rotsaker en ännu bredare smakupplevelse.
- Grillad lax: Den feta fisken bjöd på en överraskning, när mjödet kombinerades med laxen så framstod en bismak som jag ärligt talat vill kalla gräddig. Det är alltid roligt när mjöd skapar en ny och totalt oväntad smakkombination som jag aldrig upplevt tidigare. Som jämförelse så kan jag nämna att viner ofta ändrar sin karaktär tillsammans med maten, men inget vin jag någonsin druckit har lyckats att famna helt nya smaker så samma sätt som mjöd.
- Biff och kyckling: Ytterligare två klassiska favoriter till grillning som visar ett likande resultat. Æblemjød drar fram kryddor i allting det paras med, desto fler kryddor och örter- desto större värld öppnas. Här visar mjöd ännu en gång sin överlägsenhet över vin, och som jag nämnde tidigare så skiftar vin sin smak för att komplettera maten, medan mjöd inte bara kompletterar, det kan också agera som en katalysator och förstärka smaken i allting de paras med.
Mjöd är generellt sätt mer flexibelt än vin, med en mycket bredare smakprofil och större variation, detta gäller även till vilken mat det kan kombineras med. Æblemjød med Humle är enligt mig exceptionellt även bland andra mjöder och det passar till de flesta sorters mat och kryddkombinationer. --- Den är väldigt god att drickas till maten, men mjödet står även ut bara som den är i sin egen enkla helhet.
Nu hoppas jag att du som läsare har fått ny inspiration från den här lilla resan till vårt grannland Danmark. Danskarna har mjöd-traditioner som är lika anrika som våra egna, och dom har sina egna smakkombinationer som jag definitivt måste utforska mer av.
--- Håll ögonen öppna för fler kryddade äppel-mjöd som kan dyka upp i framtiden. Ni har inte sett det sista från mjöderiet Snoremark.
Min Mars-krönika skrivs i vårdagjämningen… Ostara när natten mörker möter dagens ljus och löftet om våren är nära…
Där dag och natt är lika långa
Comments