top of page
Skribentens bildErica

Nektar och Ambrosia

Uppdaterat: 30 dec. 2023

Våren är blommornas tid, då nektar (honungsvatten) spiller och blommor doftar. Enligt grekisk mytologi så var nektar och amborisa gudarnas mat och dryck. Det råder lite olika meningar om de är två olika saker eller varianter av detsamma, men en sak är säker: det rör sig om honung!


Det är uppenbart att mjödet har en lång historia, som sträcker sig ända tillbaka till de första legenderna om människors tillvaro. En av de äldsta omnämnande av mjöd är från Apollonius episka dikt Argonautika. Där berättas att männen drack mjöd innan de klev ombord på Argo för att segla från Iolkos till Kolchis. Argonautika skrevs cirka 300 f.Kr. och Apollonius var troligen inspirerad av Homeros diktning om Illiaden och Odyssén inom vilka Ambrosia finns omnämnt.

Även nektar dyker upp i dikt. I tragedin Persai beskrivs nektar som, flytande ”honung, extrakt av blommor”.


Mjödet jag nu skall berätta om heter Vår, som är gjort med fyra sorters honung och tre sorters växter. Mer än något annat mjöd så förkroppsligar det årstiden som den tar sitt namn ifrån. Våren är ju en tid av förnyelse, med en blandning av beska och friskhet, precis som färsk nektar för gudarna.


De fyra olika sorters honung som Vår är bryggt på är har var och en sin speciella karaktär.


- Lindhonung är omskriven i en tidigare krönika (mer om den kan du läsa här), så h följer bara en kort sammanfattning. Den är känd för sin rika och mångfacetterade smak, som ger ett lika fascinerande mjöd. Lindhonung anses ofta så stark att den sällan konsumeras ren. Vanligen den som huvudingrediens i högsommarhonung vilket är en blandning av många olika blommiga honungssorter.


- Hallonblomshonung är fyllig och fräsch med en balanserad ”bärig” eftersmak, söt och frisk doft med svagt blommiga toner. Hallonhonungen kommer från bin som främst hämtat nektar från vildhallon i steniga skogslandskap. För att få kallas för hallonhonung så krävs det en pollenhalt på minst 50% från hallonblommor.


- Rapshonungen har en hög halt druvsocker, vilket gör att den är väldigt tacksam att använda till kandering eller karamellisering. Den har en mild smak och är inte särskilt aromatisk. Det är alltså inte dominant och blir därför ett bra supplement.


Äppelblomshonung har en härlig sötma med syrliga toner. Trots att bina enbart varit i kontakt med blommorna och inte frukten, så får honungen en är otroligt intensiv äppelsmak. Den har en väldigt speciell karaktär, men tar ändå inte över, vilket gör den väldigt populär inom mjödbryggning.


Utöver dessa honungssorter så innehåller mjödet fläder, citronmeliss och rabarber. Så, låt oss göra en kort dykning bland några av årstidens härligaste smaker.


- Fläder (Sambucus nigra) är även känd som hylle i södra Sverige. Så kallad äkta fläder är allmänt bekant för sina bär (som kan vara giftiga om de äts råa) och dess vita blommor som ger en unik och god smak till saft, sylt, vin, sprit och mjöd. Under förkristen tid ansågs flädern garantera goda husandar. Ett danskt ordspråk lyder: "Hvor hylden ej vil gro, kan mennesket ikke bo" - Där fläder ej vill gro, kan ingen människa bo.


- Citronmeliss introducerades till Sverige på 1300-talet och har flitigt använts både inom matlagning och folkmedicin. Den anses kunna lindra magbesvär och vara stärkande för hjärtat, vilket gett citronmelissen smeknamnet Hjärtansfröjd. Om citronmeliss sägs också att doften kan locka till sig bin. Ibland kallas den Bisuga och förr brukade man gnida in nya bikupor med citronmelissblad, därav dess mindre romantiska smeknamn.


- Rabarber är en välkänd trädgårdsväxt som passar bra till kräm, saft, kompott, saft och paj. Den innehåller en mycket hög koncentration av antioxidanter, s.k. poly-fenoler. Dess stam och rötter har en hög halt av mineraler och vitaminer och tillskrivs ibland egenskaper såsom att vara renande, avgiftande och anti-inflammatoriska.


Mjödet Vår är en utmaning som delar mjödkännare och entusiaster i två läger. Det är ett klassiskt fall av, ”antingen älskar man det här mjödet eller inte”. Jag måste erkänna att det inte är en av mina favoriter men jag ska försöka göra Vår rättvisa.

Flädersmaken är mycket tydlig och ger mjödet lite av en beska som lätt kan upplevas som dominant. Sötman är alltså inte uppenbar utan måste lockas fram.

Vår ett torrt mjöd vilket gör det till ett typiskt mat-mjöd. Med det menar jag att det görs sig bäst när det drickas till måltider. När Vår bjuds på egen hand så kan det lätt bli överväldigande. Jag har testat olika maträtter som gifter sig väl med mjödet, där mat och dryck kompletterar varandra och lockar fram mjödets många subtila toner.


- Sushi: varje liten bit nigiri eller maki förlänar mjödet en rundare ton som är mycket behaglig. De milda bitarna med lax och räkor drar fram flädern. Kryddigare bitar som fått lite flambering drar fram citronmelissen och avokadon trollar fram sötman.

Var försiktig med wasabi och garin som lätt kan locka fram de mer beska tonerna.


- Kallrökt lax och äggröra: Den första smaken som framträder tillsammans med laxen är citronmelissens. Den är så tydligt att jag nästan trodde det var ren citrus, härlig i sin enkla friskhet. Tillsammans med äggröra så får mjödet en syrlig första ton med en rundare eftersmak. När alla tre kombineras så visar mjödet verkligen sina mångfacetterade smaker och dansar lätt mellan sött, beskt och friskt.


Sill och strömming: Jag använde både matjessill och senapssill till det här testet. Matjessillens dominanta smak tar loven av den annars starka mjöd-smaken, till den mildaste nivån jag någonsin känt. En vag eftersmak av rabarber gör sig till känna. Den här kombinationen är nästan lite farlig eftersom det totalt maskerar mjödets alkoholhalt på12%, och med senapssill svänger mjödet tillbaka till citrus. Döm så om min förvåning när jag provade mjödet med stekt strömming och en av dess fyra honungssorter, lindhonung, gav sig till känna.


Vår har erbjudit mig en större utmaning än något annat mjöd jag tidigare smakat. Dess doft är omväxlande besk och frisk men flyktig och svår att fånga och smakerna måste oftast luras eller lockas fram med olika sorters tilltugg. Doften är omväxlande besk och frisk men flyktig och svår att fånga. Ibland ger den mig känslan att jag försöker tämja mjödet, när allt jag behöver göra med andra mjöd sorter är att låta mig förföras. Vår är verkligen en intressant upptäcktsresa att ge sig ut på.


Våren och sommaren möts mellan april och maj.



Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page