När Genghis Khan svepte fram över Asiens slätter och röjde allt motstånd som kom i hans väg, framstod denna man som ostoppbar. Frågorna är många och svaren få, men vad var hans hemlighet, vad gav honom denna energiska dådkraft och hur orkade hästarna med allt det här? Följ med mig på ännu en resa bakåt i historiens svindlande gåtor, så skall jag förtälja om både de mäktiga mongolernas och de mytomspunna grekernas hemligheter, och om den uråldriga växten, havtorn.
Tiden har kommit för det tredje och sista kryddade äppelmjödet från Snoremark. Vi har avhandlat äpple med humle, likaså äpple med nypon, och nu har turen kommit till äpple med havtorn. Då jag tidigare skrivit mig varm om Snoremarks äppelgård, honungen samt fördjupat mig i fördelarna med att jäsa mjöd från äppelmust, så skall jag nu omedelbart ge mig in på nyckel-ingrediensen havtorn, och dess rika historia och betydande egenskaper.
Havtorn (Hippophae rhamnoides) har sedan urminnes tider brukats som medicinal och kryddväxt, och det är en av de första pionjärväxterna som spred sig när den senaste inlandsisen drog sig tillbaka. Dess namn kommer från orden hippos (häst) och faes (glänsande). Detta udda namn kommer sig av att antikens greker använde havtornens bär i sitt hästfoder för att ge hästarnas päls mer glans och lyster.
Utöver detta så har havtorn en myriad andra användningsområden då den är rik på vitamin A, C och E samt innehåller alla fyra fettsyror, Omega 3, 6, 7 och 9. Från bären så får vi råsaft och smaksättare till sylt, glass, bakverk, brännvin och självfallet mjöd.
Mytologin om havtorn är lika rik som växten själv. Havtorn var hästen Pegasus primära föda, den nämns i medicinska texter från Kina och Tibet och historier florerar även att havtorn var en del av färdkosten som gav Genghis Khan, hans ryttare och deras hästar hälsa, kraft och uthållighet. Vad som är sant och inte lämnar jag därhän, för i detta fall så finns det ett lika stort värde i sagan som i fakta. Myt eller ej så är havtorn otroligt effektivt för att öka uthålligheten och konditionen, men är även blodtryckssänkande och har blodförtunnande egenskaper, det används än idag av stora delar i Asien i medicinska syften såsom infektionsdämpande medel och i matsmältnings-kurer. Den havtorn vi hittar i Sverige växer oftast nära kusten och ute i skärgården där den karga viden kommer in från havet.
Æblemjød Havtorn är även smaksatt med gröna valnötter, och för de av oss som inte smakar dessa enskilt så är smaken svår att beskriva, men det jag kan säga att dom ger en friskhet som även mjukar och rundar av havtornens skarpa beska. Precis som med havtorn så har gröna valnötter ett vitt omfång när det gäller medicinska egenskaper med allt fån en myriad av vitaminer och mineraler samt hjälpmedel mot ångest, sömnlöshet och ger en bättre återhämtningsförmåga. De används även flitigt i modern medicin såsom i hudsalvor och hjälp mot diabetes och sköldkörtel-besvär. Som med så mycket annat så skulle jag kunna ge denna nöt en egen krönika, men nu var det mjöd jag skulle skriva om, så låt oss nu återvända till Æblemjød med Havtorn och dess helt egna speciella egenskaper.
Smaken av Æblemjød med Havtorn är helt enkelt härlig. Den är frisk med bara det minsta lilla sting utan någon surhet eller beska. Havtorns smaken är inte så dominant som man skulle kunna tro, men i stället är den mera ledsagande i smakupplevelsen. Äppelsmaken dyker upp som en grund och eftersmak som ökar både fyllighet och balans. Dess doft är lätt och flyktig och till skillnad från många andra mjöder så skiljer sig inte doften från smaken på något sätt, doften förändrar inte heller smakupplevelsen åt något håll utan gör den bara djupare, precis som med de flesta andra välgjorda mjöd jästa på just äppelmust. Du får bara mer av den smak du redan hittat.
Så vad är det för smak? Detta mjöd är mindre sött än sina föregångare så jag bestämde mig väldigt tidigt för att dricka den rumstempererad och inte testa att värma den, men den kan även med fördel serveras kyld då den blir mycket frisk och behaglig. De andra intrycket som jag omedelbart fick var att detta är ett utpräglat ”matmjöd” som kommer att göra sig väl på middagsbordet.
Detta smaktest gjordes till en middag bestående av marinerad fläskkarré, rostade rotsaker och pepparsås, mjödet blev både mildare, fylligare och den kompletterade alla de smaker som låg på tallriken. Där grönsakerna hade sötma så blir mjödet sötare, där köttet har fyllighet så blir mjödet torrare, där såsen gav styrka så gav mjödet friskhet.
De tidigare mjöderna från Snoremark har båda fört med sig en tydlig eftersmak som av cider, vilket var föga förvånande eftersom de är jästa från honung och äppelmust. Æblemjød med Humle bar med sig en söt-syrlig smak som balanserade i mitten av smakspektrumet, medans Æblemjød Hyben lutade mer åt spektrumets ena ände med sin distinkt söta smak och detta mjöd jäst på havtorn går till spektrumets motsatta ände med sitt tydliga drag, mer likt en torr cider. Jag tror att det är detta drag, i kombination med havtornens friskhet som gör Æblemjød Havtorn så exceptionellt bra att drickas tillsammans med de flesta sorters god mat.
Trots att jag bara provade det mot en sorters kött denna gång, så känner jag mig ändå säker att säga att Æblemjød med Havtorn kommer passa till alla kött-, fågel- och fiskrätter som du kan vilja experimentera med. De kommer komplettera både rotsaker som färska grönsaker, likaså accentuera såser av olika slag.
-- Mitt tips är att vara äventyrlig i din kulinariska resa med smakkombinationer och kryddor i din matlagning, för det här mjödet kommer kunna bära upp dem alla.
Var gång som jag tidigare smakat något med havtorn, vare sig det handlat om en dryck eller något ätbart så vandrar mina smaksinnen på en försiktig balansgång mellan för mycket och för litet. Havtorn är en kraftfull frukt och dess smak måste vägas av med försiktighet för att den inte ska bli för överväldigande. Men precis som det mesta så om du använder den i rätt mängd så är den absolut fantastisk, vilket Snoremark lyckats med på ett helt magiskt bra vis. En frisk syra som kan accentuera allting den används till för att väcka både smaklökar och sinne.
Nu hälsar jag dig lycka till ännu en gång på din egen mjödresa och riktar ett stort tack till Snoremark för ännu ett fantastiskt mjöd. Så vart din mjödresa kommer att föra dig kan jag inte sia om, men jag hoppas av hela mitt hjärta att den blir lika spännande som min när du experimenterar dig fram genom alla smakupplevelser som mjödet bjuder upp till.
Comments